marți, 13 iulie 2010

Loialitatea nu inseamna doar fidelitate - "Chiar si Hitler avea un ciine care ii era fidel."

“Diferenta dintre loialitate si fidelitate este de fapt modul de gindire. Persoana loiala nu te tradeaza, vei putea conta pe ea in momente de necesitate, dar iti va zice parerea ei cind nu este deacord cu tine, si isi va permite sa te critice constructiv. Persoana fidela nu critica,nu-si da cu parerea, ea doar aproba si este alaturi. Chiar si Hitler avea un ciine care ii era fidel.”

Loialitatea reprezinta sinceritate, deschidere, corectitudine, noblete, onestitate, respect. 
Sa fii loial inseamna sa faci ceea ce ai promis chiar daca circumstantele s-au schimbat. 
Loialitatea este o virtute, o virtute a oamenilor maturi, caci inseamna o datorie pe care o ai nu doar cu cei din jur dar si cu tine insuti, este o datorie sa iti aperi ceea ce crezi si in cine crezi.
Loialitatea este o valoarea, iar cine e tradator ramine singur. 
Cind sintem loiali reusim sa ducem prietenia sau orice alt tip de relatie pina la etapa ei cea mai profunda. 
Cu totii putem avea un prieten superficial sau sa lucram la un loc de munca doar pentru simplu fapt ca sintem platiti. Cu toate acestea loialitatea implica un compromis ce merge mult mai departe decit elementarul: inseamna sa fii cu un prieten la bine si la rau, sa lucrezi nu doar pentru ca esti platit ci pentru ca iti face placere.
Loialitatea este cheia care ne permite sa avem din start un succes garantat in orice relatie  pe care o incepem, nu conteaza de ce tip ar fi ea.
Loialitatea este o valoare greu de gasit caci e foarte cunoscut cazul cind o persoana se apropie de noi stiind ca vrea sa obtina ceva iar cind lasam de ai fi utili ne abandoneaza fara nici un motiv.
Loialitate este esentiala in prietenie, cunoscutii se imprietenesc prin intermediul loialitatii reciproce.
Intr-o relatie de la inima la inima loialitate aduce intrederea reciproca.
Consider ca este de datoria noastra sa fim loiali celor care depind de noi si noi de ei la rindul nostru: familiei, prietenilor, angajatilor nostri sau sefului.
Loialitatea combina armonios sufletul nostru cu constiinta, transformindu-ne in cea mai frumoasa creatie posibila a unui om.
Dupa cum vedem loialitatea se relationeaza puternic cu alte virtuti precum prietenia, respectul, responsabilitatea si onestitatea.
Atitudini lipsite de loialitate:
-Sa divulgam secretele care ni se incredinteaza;
-Sa ne plingem despre modul in care cineva actioneaza dar sa nu-l ajutam sa se corecteze;
-Sa lasam o prietenie pentru motive nejustificate;
-Sa facem un lucru de mintuiala;
-Sa luăm mai mulţi bani decît costa acel lucru sau serviciu.
Si lista ar putea continua, însă nu e de ajuns sa nu facem aceste acţiuni pentru a fi loiali.
Loialitatea nu apare ca o consecinţă a unui sentiment,ea este rezultatul gindirii noastre pentru a alege ceea ce este corect. Nu trebuie sa luam loialitatea ca valoarea fundamentala pentru a nu ne forma din asta un obiectiv, trebuie doar sa traim valorile pentru ceea ce reprezintă ele nu pentru ca cineva a dictat asta la un moment dat.
Cu toate spuse mai sus realizam ca relaţiile pe care am ştiut sa le păstrăm se datoreaza in mare parte loialităţii.
In fine nu ma interesează sa primesc o serie de lovituri, oricit de dureroase si de tradatoare ar fi, dacă făcînd asta acea persoana sa va simţi libera. Pentru a mentine o prietenie si pentru a evita sa-i fac rau unui prieten infrunt pe oricine pentru ca am niste principii oneste, pentru ca laşitatea si prostia unora nu-mi provoaca frica, pentru ca am constiinta curata si nu ii las pe ai mei cînd lucrurile se fac urite, pentru ca sint loiala.
Diferenta dintre loialitate si fidelitate
In doua cuvinte ele au in comun mai multe lucruri. 
Sint calitati de oameni maturi. 
Sint necesare pentru ca o relatie sa dureze.
Sint ca niste diamante in aceste timpuri cind oamenii au uitat de valori, cind oamenii au devenit lipsiti de culoare si de sentimente…
Cu toate acestea sint diferente in ceea ce priveste conceptul lor:
Fidelitatea are de-a face direct cu o persoana pe cind loialitate cu o cauza. Poti fi loial dar sa nu fii fidel, pentru ca crezi in cauza si nu in persoana. Ideal ar fi sa fim loiali si fideli in acelasi timp.
Fidelitatea are legatura cu inima iar loialitatea cu ratiunea. Dumnezeu in primul rind cere fidelitate, EL mai intii cere inima si apoi ratiunea se acomodeaza. O sotie poate sa fie fidela dar sa nu fie loiala, chiar daca ea nu va avea niciodata un alt barbat fizic foarte usor poate avea in capul ei un alt barbat.
Fidelitatea se refera la iubire. loialitatea la ceea ce este corect.(defapt acesta si este sensul adevarat a loialitatii). Cind esti fidel, iubesti si esti dispus sa ierti toate greselile si defectele crezind ca nu se vor mai repeta. Fiind loial inseamna sa vezi erorile si defectele si sa le confrunti cu intentia de a le corecta.
Fidelitatea are legatura cu promisiuni, loialitatea cu acorduri. Sotul si sotia isi promit fidelitate pina cind moartea ii va despart, dar asta nu inseamna ca vor fi mereu deacord.

4 comentarii:

Lasa gandurile tale...