vineri, 19 decembrie 2014

Arbitrul moldovean care a ajuns pe lista FIFA

Alexandru Tean, în vârstă de 31 de ani este unicul arbitru central din Chișinău de la Divizia Națională care se află pe lista FIFA din cei 3 care sunt la moment în Moldova. A fost promovat la nivel internațional în prima zi a acestui an, fiind cea mai mare reușită și cel mai fericit moment din cariera sa.



În Republica Moldova să fii arbitru nu e o profesie, e un hobby la care e nevoie să lucrezi mult ca să fii plătit

“Până să ajungi să te ridici nu te poți baza pe veniturile din arbitraj, motiv pentru care a trebuit să învăț, am absolvit UTM, specialitatea inginer-informatician” spune Alexandru. După ce a finalizat universitatea a fost profesor de informatică la liceul “Lev Tolstoi” din orașul natal, Leova. Apoi a mai activat după specialitate la o companie națională de telecomunicații. Meciuri avea doar la sfârșitul săptămânii, lucru care îi permitea să le îmbine armonios pe ambele: să se întrețină și să lupte pentru visul său. 

Dacă să fii arbitru nu îți permite să ai un serviciu stabil, atunci cel mai probabil e că trebuie să îți dai demisia

După spusele lui Tean, “Acesta e un motto după care m-am condus eu. Ca să evoluezi în fotbal, la fiecare treaptă pe care o pășești trebuie să muncești tot mai mult și să îți rezervi mai mult timp pentru asta”.

Secretul succesului său - regula numărul 18
  
“Pentru a fi un arbitru bun nu e deajuns să respecți cele 17 reguli de bază ale fotbalului, cum ar fi poziția afară din joc, mingea în joc și afară din joc sau înscrierea unui gol. Trebuie să ai abilitatea de a te adapta la spectatori și jucători, la cât de bine înțeleg ei fotbalul. Trebuie să știi să îți compui o regulă a ta, un fel de regula numărul 18, în care să știi când, cum și ce reguli să pui în aplicare”, zice Alexandru.

În prezent pe lângă activitatea de arbitru, Alexandru mai este și antrenor de baschet la o echipă de fete din Ialoveni. Chiar dacă nu îi aduce un venit prea mare el face asta din plăcere.  
Planurile sale de viitor țin de faptul că vrea să continue să crească în carieră la nivel internațional și le dă un sfat tuturor arbitrilor începători:”Niciodată să nu lăsați mâinile jos!”.

Despre cum e să fii iubita unui arbitru dar și compromisurile pe care trebuie să le faci ne zice Ana Sandor

                       
Ana Sandor si Alexandru Tean 

“Susținerea pe care o ofer eu arbitrului meu contează foarte mult. Îi țin pumnii de fiecare data când are meci, fie unul simplu sau internațional. Cu sufletul la gură aștept să se înceapă și să treacă acele 2-3 ore și după să-l aud că zice: "Totul a fost bine, toți au rămas mulțumiți." Pe de altă parte, meciurile lui deobicei sunt în weekend, atunci când am eu zile de odihnă, el muncește, și invers. Când vine vorba de planuri de weekend, trebuie să le facem în dependență de meciurile sale. Urmărind dintr-o parte totul, îmi dau seamă și înțeleg bine că nu e atît de ușor pe cât pare să fii arbitru, dar mă fascinează cu câtă dăruire de șine și pasiune face el asta. Este un imbold și pentru mine să cred că e posibil să îți indelinesti visul!”

Conform Federației Moldovenești de Fotbal, la moment în Moldova sunt 97 de arbitri, dintre care 20 sunt “centrali” la Divizia Națională și doar 3 din aceștia sunt pe lista FIFA. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasa gandurile tale...